PORTRELER

Cafer Özgül

Aksaraylı Film Yönetmeni, Yapımcı ve Senarist Cafer Özgül
 
Son yılların tanınmış film yönetmeni, yapımcısı ve senaristi Cafer Özgül, 20 Eylül 1964 tarihinde Aksaray’ın Ortaköy ilçesinde doğdu. İlk, orta ve lise tahsilini Aksaray’da tamamladı. 1985 yılında Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden mezun oldu. Daha sonra, 1986 yılında TRT Ankara Televizyonu’nda yardımcı prodüktör olarak sinema kariyerine başladı. Ardından prodüktör (yapımcı) olarak TRT Kurumu’nda eğitim-kültür, belgesel, kültür-sanat ve çocuk yapımları gibi farklı kategorilerde pek çok başarılı projeye imza attı.
 
Aksaraylı film yönetmeni, yapımcı ve senarist Cafer Özgül
 
1991 yılında TRT’de drama programları bölümüne geçen Cafer Özgül, aynı yıl “Yayla Türküsü” adlı TV filminin yapımcılığını üstlendi. Ardından 1992’de, “Deniz Gurbetçileri” adlı 8 bölümlük dizinin yardımcı yönetmenliğini üstlendi. 1993-1994 yılları arasında 39 bölümlük “Geçmişin İzleri” adlı dizinin hem yönetmenliğini ve hem de senaristliğini üstlendi. 1995 yılında yapımcılığını üstlendiği “80. Adım” filmiyle Ankara Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve İstanbul Film Festivali’nde ise En İyi Film Ödülü’nü kazandı. Ardından 1997 yılında “Havuçlu Pilav Meselesi” ve “Büyük Sarhoşluk” adlı TV filmlerinde yönetmen olarak yer aldı. 1998 yılında “Hayat Bazen Tatlıdır” adlı 15 bölümlük dizinin yönetmenliğini yaptı.
 
Cafer Özgül, 1999 yılında Avşar Film’in yapımcılığını üstlendiği “Salkım Hanım’ın Taneleri” adlı filmde dış yapımcı olarak yer aldı. Yılmaz Karakoyunlu’nun aynı adlı romanından uyarlanan bu filmde, filmin baş karakterlerinden Aksaraylı Bekir ve Durmuş’u Güven Kıraç ve Zafer Algöz canlandırdı. Film, Antalya Altın Portakal Film Festivali (1999), Siyad Türk Sineması Ödülleri (1999), Orhan Arıburnu Ödülleri (2000), Ankara Uluslararası Film Festivali (2000) ve Uluslararası İstanbul Film Festivali’nde (2000) çok sayıda ödüle layık görüldü.
 
Cafer Özgül (solda), bir konferans sırasında (2019)
 
Cafer Özgül, 2000-2008 yılları arasında TRT, Kanal 1 ve ATV’de 7 sezon boyunca yayınlanan “Bizim Evin Halleri” adlı dizinin yönetmenliğini de üstlenmiştir. Özgül, bu dizi ile aynı zamanda 2001 yılında “Martılar ve İstanbul” adlı TV filminin de yönetmenliğini yaptı.
 
Cafer Özgül, 2002-2004 yılları arasında TRT Ankara Televizyonu Drama Programları Müdürlüğü görevinde bulundu. 2003’te yönetmenliğini yaptığı ve TRT’de yayınlanan “Esir Şehrin İnsanları” adlı 8 bölümlük dizi ile Sedat Simavi Televizyon Ödülleri dalında Jüri Özel Ödülü’nü kazandı. 2005 yılında “Evler” adlı belgeselin yönetmenliğini yapan Özgül, 2007-2008 yıllarında yayınlanan “Parantez” ve 2009 yılında yayınlanan “Kültür Penceresi” adlı kültür-sanat programlarının yapımcılıklarını üstlendi.
 
Cafer Özgül, 2011 yılında TRT’den ayrılarak bağımsız olarak çalışmaya başladı. 2012 yılında Safranbolu, Uşak ve İstanbul’da çekilen “Göl Zamanı” adlı filmin yönetmenliğini ve senaristliğini üstlendi. 2018 yılında yönetmenliğini ve senaristliğini yaptığı “Sükut Evi” adlı film, Aksaray’da Ihlara kasabası ve civarında çekildi. “Sükut Evi” filmi, Indian Cine Film Festivali’nde Jüri Özel Ödülü ve NOIDA Film Festivali’nde En İyi Senaryo Ödülü’nü kazandı. Filmin başrolü Melih Selçuk ise Indian World Film Festivali’nde En İyi Erkek Oyuncu Ödülü’ne layık görüldü.
 
2021 yılında 9. Boğaziçi Film Festivali Jürisi’nde de yer alan Cafer Özgül, 2022 yılında İstanbul ve Edremit’te çekimlerine başlanan ve halen Kanal D’de yayınlanmaya devam eden “Aşk ve Umut” adlı dizinin öykü yazarlığını da üstlenmiştir. 2010 yılında “Su Kuzusu” adlı yayınlanmış bir çocuk kitabı da bulunan Cafer Özgül, evli ve bir çocuk babasıdır.
 
 

Yönetmenliğini Cafer Özgül’ün yaptığı “Esir Şehrin İnsanları” adlı dizinin afişi. (2003)

 

Yönetmenliğini Cafer Özgül’ün yaptığı “Göl Zamanı” adlı filmin afişi. (2012)

 

Yönetmenliğini Cafer Özgül’ün yaptığı ve Aksaray’ın Ihlara kasabasında çekilen “Sükut Evi” adlı filmin afişi. (2018)

 

Yönetmenliğini Cafer Özgül’ün yaptığı “Sükut Evi” adlı filmin Ihlara kasabasında çekilmiş bir sahnesi. (2018)

Başa dön tuşu